11 Eylül 2008 Perşembe

Sumocu Mor Lekeler

Japonya’ya ayak bastik resmi.

Akiko’nun is gorusmesi oldugu icin Aoba karsiladi bizi. Daha sonra Akikolar’a gittik. Giderken milyon tane tren degistirdik. Efendim biri alttan gidiyormus biri ustten, ayni yere gidenler olsa da isleten sirketler farkliymis vs. Bir de bir tren istasyonuna girdin mi kaybolmadan cikmak imkansiz. Bu insanlar yeraltinda yasiyor. Restoranlar, supermarketler, magazalar, akliniza gelebilecek hersey var yeraltindaki carsilarda. Bu kadar insan bu kucucuk adaya sigmakta zorlanmis olsalar gerek ki yerin altini da kullaniyorlar. Zaten heryer cok kalabalik. Sehir merkezi olmayan yerler sakin ama istasyonlar inanilmaz kalabalik. Neyse binbir tren degistirdikten Akikolar’a vardik.

Akikolar’in evinin girisi. Kapilar resimdeki gibi yerden tasarruf etmek icin surgulu. Dis kapiyi gece yatarken kilitlemiyorlar isteyen kolayca acabilir ama hic hirsizlik olmuyormus.
Ev klasik Japon evlerinin tersine buyuk ve labirent gibiydi. Bizim evler gibi bir koridor ve ona acilan odalar yerine bir oda digerine, o da digerine acilir sekilde yapildigi icin evin icinde kaybolmak cok kolay.


Tatamili oda dedikleri yerin hasir gibi birseyle kapli oldugu odada yalin ayak dolasmak gerekiyor. Biz pinarla terlikle dolasinca aldigimiz uyari sayesinde ogrendik bunu.



Japonlarin son teknoloji tuvaletlerini duymustum ama insan gorene kadar soka girmiyor. Kapak seni gorup kendiliginden aciliyor. Isini bitirip yanda bulunan uzerinde malum yer resmi olan dugmelere basip taharet muslugu deliginden cikan cubuk sayesinde istedigin sicaklikta suyla istedigin yerini yikatip bir de ustune kurutabiliyorsun. Ama yine de bizim taharet muslugunun yerini tutmuyor. Bu da dugmelerin fotografi. Uzerindeki resimlere dikkat. Malesef cubugu goruntuleyemedim.



Japonlar her gece yapilan uzun suren banyo seanslariyla unlu. Kuvette sicak su her zaman bulunuyor ve sirayla ayni suya girip dinleniyorlar. Daha sonra cikip dus aliyorlar. Kullanmadiklari zamanlarda kuvetin ustu kapakla ortulu oluyor.En azindan Akikolarda oyleydi.
Akikolar baya kalabalikti. Anneannesi, dedesi, kizkardesi, kizkardesinin kocasi ve bebegi olarak 3 aile birarada yasiyorlar. Bizi cok iyi agirladilar. Hakkaten Akiko delikanli kizmis.


Akiko’nun kardesinin bebegi. Cok tatli sumocuk. Yumus yumus. Bir de poposunda 2 tane morluk vardi. Japonya’da bebeklerde hep oyle morluk olurmus buyuyunce gecermis. Geldigimden beri ogrendigim en enterasan sey buydu heralde.



Yemekleri bize gore yapmislardi. Ilk gun midye ve karides kizartmasi,miso corba, patates salatasi, pilav, haslanmis sebzeler, bildigimiz ekmek ve tereyagi vardi. Ikinci gun tavuklu bir salata , domates salatasi vs vardi. Deniz urunu yiyemezdim ama karides gayet guzel olmustu. Karides oldugunu bilmeseydim daha mutlu yiyebilirdim.




Hiç yorum yok: